Pojemniki na pieczywo – z jakich pojemników transportowych najcześciej korzystają piekarnie i sklepy?

Produkty żywnościowe, takie jak pieczywo lub wyroby cukiernicze, wymagają szczególnej uwagi podczas transportu. Pojemniki, w których są one przewożone, muszą spełniać szereg norm, aby były dopuszczone do kontaktu z żywnością. Powinny też być łatwe w utrzymaniu czystości. Na co więc zwrócić uwagę podczas wyboru pojemników transportowych na pieczywo i jakie są ich rodzaje?

W czym przewozić pieczywo?

Piekarnie i sklepy spożywcze muszą korzystać z najwyższej jakości skrzynek na pieczywo, dzięki którym przewożona żywność nie ulegnie zepsuciu. Tylko odpowiednie pojemniki plastikowe są w stanie zagwarantować bezpieczeństwo przewożonym towarom. Właściciele piekarni zobowiązani są do przestrzegania surowych norm, ściśle określających warunki, w jakich mogą być transportowane produkty żywnościowe. Co więcej, w pojemnikach służących do przewozu pieczywa nie mogą być przechowywane inne rzeczy.

Osoby zajmujące się prowadzeniem piekarni muszą zainwestować w specjalne pojemniki na pieczywo. Jakie są ich rodzaje można zobaczyć u producenta opakowań transportowych ERG System (http://www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-do-pieczywa-i-wyrobow-cukierniczych), gdzie dostępne są skrzynki plastikowe, kasty do odroczonego wypieku i składane skrzynki na pieczywo.

Pojemniki do transportu pieczywa i wyrobów cukierniczych

Pojemniki do transportu pieczywa mogą być różnych wymiarów. Można je dopasować indywidualnie lub skorzystać z gotowych skrzynek. Dostępne są skrzynki niskie, o wymiarach 663x445x132 mm, jak i wysokie, mające 600x400x410 mm. Pojemniki do transportu pieczywa muszą mieć specjalne otwory po bokach i płaskie dno. Tylko to umożliwi zachowanie świeżości pieczywa i wyrobów cukierniczych. Nieco inne wymiary ma kasta do odroczonego wypieku. Standardowa ma następujące parametry: 388x589x49 mm.

Producenci, którzy nie mają wielkich przestrzeni magazynowych, mogą zdecydować się na składane skrzynki na pieczywo. Dzięki specjalnej konstrukcji, po użyciu danego pojemnika, można go złożyć. To skutkuje zwiększeniem powierzchni w magazynie, ponieważ składana skrzynka zajmuje nawet 70% mniej miejsca niż ta standardowa.

Pojemniki na pieczywo – jak je wybrać?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość skrzynek. Powinny być one wykonane z najlepszej jakości plastiku, który zagwarantuje długą żywotność tego produktu i będzie wytrzymały na różne warunki. Bardzo ważne jest sprawdzenie, czy oglądane przez nas skrzynki posiadają specjalny atest, który dopuszcza je do kontaktu z żywnością. Tylko to zagwarantuje bezpieczeństwo podczas transportu, a my unikniemy kar związanych z niewłaściwym przewożeniem produktów żywnościowych. Wybierając pojemniki na pieczywo należy zaplanować też ich parametry. Niektórzy producenci wykonują skrzynki na wymiar, co ułatwia wielu osobom dopasowanie ich do warunków, w których będą przewozić pieczywo i wyroby cukiernicze.

www.FajnyBiznes.pl: www.FajnyBiznes.pl

Tekst byl ciekawy? Udostepnij go!

Czekamy na Twój komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *