Aloes – Co jest surowcem?

W celach leczniczych będzie się wykorzystywać liście z łodygą, które powinno się urywać, nie będzie się ich ścinać nożem. Surowiec musimy uzyskiwać z roślin, które mają przynajmniej trzy lata. Przede użyciem należy je przechowywać w lodówce kilkanaście dni. Można takie liście przerobić na produkty płynne, stałe produkty, roztwory, różne postacie służące do użytku zewnętrznego a także przygotowywać można wyciągi w warunkach domowych. Do takich celów nadają się również istniejące dość licznie części drzewiaste tych roślin, które znajdziemy między innymi na terenie Afryki Południowej.

Związki czynne.

Jeśli będziemy chcieli wykorzystywać świeże liście aloesu i płynny sok z nich pozyskiwany w składzie dostaniemy wielocukry oraz białka, które mają odpowiadać za śluzową konsystencję. Wśród nich pojawia się między innymi aloektyna, która charakteryzuje się działaniem leczniczym, dodatkowo również są tam kwasy organiczne, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz duże ilości soli mineralnych.

Właściwości, działanie oraz stosowanie

Mniej więcej od 50 lat i badań wykonanych przez radzieckiego naukowca Władimira Fiłatowa wiemy, że wodne wyciągi z aloesu będą się charakteryzować dobrym wpływem na problemy z oczami i mogą być dla nas wsparciem, gdy mamy mieć wykonany przeszczep rogówki. Potem udało się także wykazać, że aloes może działać pozytywnie na cały nasz organizm. Będą tam związki o działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym, przeciwbólowym, które regenerują błony śluzowe, skórę, mogą hamować również rozwój nowotworów. Oczekiwać można działania immunostymulującego. W aloesie znajdziemy różne związki, które odpowiadają za leczenie chorób skóry, radzą sobie dobrze z błonami śluzowymi. Świeże liście z aloesu bądź też sok mogą być takim elementem, który daje nam okazję na przygotowywanie maści, płynów czy syropów. Można je stosować podskórnie, doustnie oraz zewnętrznie. Są bardzo dobrym elementem, gdy mamy choroby oczu. Wyciągiem z aloesu będzie można przemywać oczy. Jest to dobra opcja, jeśli ktoś leczy zapalenie rogówki albo spojówki. Ważny dodatek, gdy będzie ktoś po przeszczepie. Wspierać można organizm, gdy pojawiają się bóle mięśni i stawów.

Przetwory

Wino z aloesu przygotowuje się z dużych liści, z roślin, które mają minimum trzy lata. Powinno się je dokładnie umyć i osuszyć. Następnie przed wykonaniem wina przechowuje się 10 dni w lodówce. Następnie usuwa się kolce z liści, kroi na kawałki oraz mieli. Dodajemy do wszystkiego pół litra wina czerwonego i dokładnie mieszamy oraz dodajemy miód. Po tym jak będziemy mieli wszystkie składniki odpowiednio wymieszane przechowujemy wszystko pięć dni w ciemnym pomieszczeniu. Wszystko należy przecedzić i potem rozlewa się do butelek z ciemnego szkła. Dawkujemy na początek trzy łyżeczki dziennie przed posiłkami około godzinę. Następnie po 3-4 tygodniach dawkowanie już po trzy łyżki dziennie. Można przygotowywać różne warianty również z dodatkiem spirytusu, bądź też przy zastosowaniu nieco większej ilości wina, jeśli będzie zachodzić taka potrzeba. Kurację stosujemy przez 2-3 miesiące i robimy przerwę na dwa tygodnie, potem można ją wznowić.

Napar

Z aloesu będzie można przygotowywać napar. Początkowo przygotowuje się liście jak do wina, kroimy je i umieszczamy w termosie. Do tego dodać można nagietek oraz szałwię, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę. Napar można stosować do płukania jamy ustnej bądź gardła. Wykorzystywany przy zróżnicowanych schorzeniach, przez niektórych spożywany.

 

Aby dowiedzieć się więcej, wejdź na: alkomacik.pl

www.FajnyBiznes.pl: www.FajnyBiznes.pl

Tekst byl ciekawy? Udostepnij go!

Czekamy na Twój komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *